Yeni Başlayanlar İçin Fotoğraf Çekme Teknikleri

15 Nisan 2024

Fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız, fotoğraf çekme teknikleri sayesinde oldukça profesyonel görüntüler elde edebilirsiniz. Bu teknikler ile kendinizi kısa süre içinde geliştirebilir ve hayallerinizdeki fotoğrafları basit yöntemleri kullanarak çekebilirsiniz. Farklı koşullarda en iyi fotoğraf nasıl çekilir diye merak ediyorsanız, işte fotoğraf çekiminde kullanabileceğiniz tekniklerden bazıları!

Seri Çekim Modu ile Tüm Hareketleri Yakalayın

Hareketli sahneler çekecekseniz seri çekim modunun avantajından yararlanabilirsiniz. Bu modda hızlı bir şekilde art arda birden fazla fotoğraf çekebilirsiniz. Çoğu akıllı telefonda, DSLR ve dijital kamerada seri çekim modları bulunur. Tek düğme dokunuşu ile birçok fotoğraf yakalayarak en güzel pozu bulmanız mümkündür. Fotoğraf makinenizin deklanşörüne basılı tutarak yüksek hızlı seri çekim de yapabilirsiniz.

Düşük Işıkta Aşırı Pozlama Tekniği

Düşük ışık koşullarında fotoğraf çekimi bazen zorlayıcı olabilir. İstediğiniz görüntüleri elde etmek için ışığa ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak düşük ışıkta aşırı pozlama tekniği ile gece çekimlerini bir avantaja dönüştürerek estetik ve profesyonel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Bunun için kameranızın pozlama derecesini pozitife kaydırmanız yeterli. Pek çok DSLR kamerada bu değer, 1/3’lük artışlarla -3 ila +3 arası olarak ayarlanmıştır.

Manzara Çekimleri İçin Fotoğraf Taktiği

Manzara çekimlerinde rüya gibi bir görüntü oluşturmak için nötr yoğunluk (ND) filtresini kullanabilirsiniz. Bu filtre çekimlerinizi daha fazla kontrol edebilmenizi sağlar. Bu teknikle hızla akan suyun ipeksi göründüğü fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Işığın giriş miktarını daha iyi ayarlamanızı sağlayan bu filtre, aynı zamanda deklanşör hızını da yavaşlatmanıza yardımcı olur. Böylece filtre olmadan da tablo gibi bir manzara fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.

Yapay ve Doğal Işık Bir Arada

Gece fotoğrafçılığı yaparken ideal görüntüyü yakalamak için doğal ve yapay ışığı bir arada kullanmayı deneyebilirsiniz. İki kaynaktan gelen ışık seviyesi aynı tutarak eşit pozlama ile çekim yapabilirsiniz. Doğal ışık olarak gökyüzünden, yapay ışık olarak ise aydınlatılmış çekim ortamından ölçüm alabilirsiniz. 10 dakika boyunca bu kaynaklardan gelen ışıkla çekim yaparsanız, çektiğiniz birkaç fotoğrafta mutlaka mükemmel pozlama yakaladığınızı görebilirsiniz.

Ürün Çekiminde Kullanabileceğiniz Teknikler

Profesyonel ürün fotoğraf çekimi yaparken doğru diyafram değerini seçmeniz oldukça önemli. Çektiğiniz ürünü arka plandan ayırarak tüm odağı ürünün üzerine alabilirsiniz. Aynı zamanda ürün fotoğraflarında keskin görüntüler elde etmek için zoom lensler yerine prime lensler tercih edebilirsiniz. Ürün çekimlerine en önemli detaylardan biri ise ışıktır. Vermek istediğiniz mesajı bile etkileyen ışığı, ürün konseptine göre yumuşak ya da sert ayarlayabilirsiniz.

Panoramik Çekim ile Fotoğraf Tekniği

Panoramik fotoğraf deyince akla ilk olarak yatay çekimler gelir. Ancak panoramik yönü değiştirip albümünüze farklılık katacak dikey fotoğraflar da çekebilirsiniz. Ayrıca bu mod ile tek karede birden fazla poz yakalayabilmeniz de mümkündür. Örneğin, bunun için sol taraftan panoramik çekime yavaşça başlayabilir ve sağa kaydırabilirsiniz. Arkadaşınız kareden çıktığı anda sağda bir yerde poz vererek yeniden kareye girebilir. Böylece yaratıcı ve sürreal bir fotoğraf karesine imza atabilirsiniz.

Bulanık Efektli Fotoğraflar Çekmek Çok Kolay

Bulanık efektli fotoğraflar, estetik açıdan pek çok kişi tarafından beğenilir. Fotoğraflarınızda bulanık görüntüyü elde etmeniz ise aslında oldukça basit. Kameranızın lensinin ön kısmında bir poşet parçası koyup lensinize lastikle sabitleyebilirsiniz. Sonrasında poşeti yırtarak kadrajda çatlaklar oluşturabilirsiniz. Bulanıktan keskin bölgelere doğru geniş bir açı elde edebilirsiniz.

Dramatik Mimari Fotoğraflar İçin Çekim Tekniği

Geceleri dramatik çekimler ile mimari fotoğraflar elde etmek için diyafram önceliği özelliğini kullanabilir ve alan derinliği yaratabilirsiniz. Bu çekimlerde bir tripod ve uzak deklanşör kablosu işinizi oldukça kolaylaştırır. Kameranızı diyafram önceliği moduna ayarlayabilir ve alan derinliği için küçük bir diyafram seçebilirsiniz. Eğer daha fazla ışık girsin isterseniz, deklanşör hızında değişiklik yapabilirsiniz.

Çekim Teknikleri ile Özgün Kareleri Kolayca Yakalayın!

Fotoğraf çekmeye hobi olarak başladıysanız ya da bir kariyer hedefi olarak fotoğraf çekmek istiyorsanız ilk aşamada kameranızı tanımak ardından bu kameranın özelliklerine göre uygun çekim tekniklerini öğrenmek bir hayli önemli. Hem birikiminizi hem de kadrajınızı güçlendirecek fotoğraf çekim teknikleri ile en yaratıcı fikirlerinizi fotoğraf aracılığıyla sunabilirsiniz. Basitten karmaşığa birçok çekim tekniği ve ekipman bilgisi için Fotografium’a göz atabilir, dilerseniz ihtiyacınız olan ürünleri de temin edebilirsiniz!

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.