Profesyonel Fotoğrafçı Olmak İsteyenler için Önemli Püf Noktalar

05 Nisan 2024

Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, zamanla kendinizi bu alanda geliştirip profesyonel fotoğrafçı olmak isteyebilirsiniz. Bunun için arzuladığınız fotoğrafları çekmek amacıyla biraz sabra ve disipline ihtiyacınız var. Gelişen teknolojinin yardımıyla da günümüzde profesyonel çekimler yapmak kolaylaştı. İyi bir fotoğrafçı olmak için önem vermeniz gereken noktalar şunlar!

Hem Donanımınızı Hem Kendinizi Geliştirin

Fotoğraf çekimi için başlangıçta akıllı telefonunuzu kullanabilirsiniz. Bir süre sonra telefonunuzun özellikleri size yeterli gelmediğinde, ekipmanınızı geliştirmeniz gerekir. Bunun için dijital kamera ya da DSLR fotoğraf makinesi alabilirsiniz. Kendinize uygun ekipmanın hangisi olduğuna karar vermek için iyi bir araştırma yapmanızda fayda var. Fotoğraf makinesi fiyatları ve özelliklerini araştırarak ihtiyacınızı en iyi şekilde karşılayacak ürünü bulabilirsiniz. Donanımınızla birlikte kendinizi de sürekli geliştirmelisiniz. Bunun için sürekli fotoğraf çekmeli ve hata yapmaktan korkmamalısınız.

Ekipmanları Tanıyın

Kullandığınız kameranın tüm mesajlarını ve ayarlarını çok iyi biliyor olmanız gerekir. Örneğin; gözünüz kapalı bile lensleri takıp çıkarabilme kabiliyeti size zaman ve profesyonellik kazandırır. Profesyonel fotoğraf makinesi çeşitlerinde çok fazla ayar vardır. Örneğin; ISO, sensörün ışığa duyarlılık seviyesini ayarlamanızı sağlayan bir özelliktir. Eğer olanağınız varsa ve ortam uygunsa düşük ISO değerini kullanmanız daha iyidir. Ancak bazen zorunlu ortamlarda yüksek ISO kullanarak kaliteden ödün vermeniz gerekebilir. Sensör üzerinde düşen ışık miktarına ise diyafram denir. Diyaframdaki rakamın büyümesi, diyaframın düşmesi yani daha az ışık geçirmesi anlamına gelir. Fotoğraf makinesi ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer ayar ise enstantanedir. Diyaframla ışığı ne kadar kullanacağınıza karar verdikten sonra ışığın sensör üzerine ne kadar süre yansıtılacağına karar vermelisiniz. Bunu enstantane ile yapabilirsiniz. Yani enstantane, perdenin açık kalma süresi gibi de tanımlanabilir. Bunların tümünü ezbere bilerek her türlü mekanda ve ışık koşulunda çekim yapabilirsiniz.

Farklı Mekanlarda Fotoğraf Çekimi Yapın

Her mekanda fotoğraf çekmek kolay değildir. Bir fotoğrafçı olarak kendinizi seyyah olarak düşünebilir ve sürekli farklı mekanlarda fotoğraf çekebilirsiniz. Eğer profesyonel bir fotoğrafçı olmak istiyorsanız, her mekana ve ışık koşuluna hazır olmanız gerekir. Bunun için de sürekli farklı mekanlarda fotoğraf çekim denemeleri yapmanızda fayda vardır. Özellikle farklı konseptlere sahip çekimler yapmayı deneyebilirsiniz. Örneğin; model çekimi, portre çekimi, manzara çekimi, ürün çekimi.

Fotoğraf Programlarını ve Yazılımlarını Öğrenin

Bir fotoğrafçının olmazsa olmazı fotoğraf programlarıdır. Çekimden sonra fotoğrafları düzenlerken kullanmanız gereken bu programlar sayesinde çeşitli rötuşlar yapabilirsiniz. Bazen fotoğrafınızda küçük bir hatayı düzeltmek için bu yazılımlar, işinizi kolaylaştırır. Çok beğendiğiniz bir fotoğrafı küçük bir hata yüzünden kaybetmek istemeyebilirsiniz. En iyi fotoğraf makinesi ile yeniden çekim yapsanız, aynı fotoğrafı yakalayamama ihtimaliniz olabilir. Bu yüzden fotoğraf yazılımları ve programları ile kusursuz görüntüler elde edebilirsiniz.

Portföy Oluşturun

Profesyonel işler almak istiyorsanız, mutlaka bir portföyünüz olmalı. Bu portföyde farklı konularda çekilmiş fotoğraflara yer vermelisiniz. Portfolyonuz ne kadar geniş ve çeşitli olursa, o kadar geniş bir müşteri kitlesine hitap edebilirsiniz. Özellikle aynı konseptlere sahip fotoğraflara portföyünüz içinde çok fazla yer vermemelisiniz. Aksi takdirde sıradan bir algı oluşturabilirsiniz. Eğer müşteriniz talep ederse, benzer konulardaki fotoğraflarınızdan daha detaylı gösterebilirsiniz.

Uzmanlık Alanınızı Belirleyin

Profesyonel fotoğrafçılıkta farklı uzmanlık alanları vardır. Hatta bu alanlar için spesifik olarak üretilen fotoğraf makinesi çeşitleri bile vardır. Başarılı olduğunuz ve ilginizi çeken bir uzmanlık alanı seçerek kendinizi o alanda geliştirebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz fotoğrafçılık alanları arasında moda, ürün, düğün, doğa, portre, spor gibi seçenekler yer alır.

Üçte Bir Kuralını Deneyin

Fotoğrafçılığın temel kuralı olan üçte bir, kendinizi geliştirmek ve profesyonelleşmek için kullanabileceğiniz bir yöntem. Bu kuralda, çerçeveyi 9 parçaya bölmeli ve ızgara çizgileri yardımıyla çekimi oluşturmalısınız. Vermek istediğiniz fikri karelerden birine ya da çizgilere yerleştirebilirsiniz. Bu sayede kompozisyonunuz daha dengeli ve güçlü olur.

Farklı Perspektifler Deneyin

Yaratıcılığınızın sınırlarını zorlamak için perspektif açınızı değiştirmeye ve geliştirmeye ihtiyacınız var. Aynı sahneye farklı açıdan yaklaştığınızda bambaşka bir konu bulabilirsiniz. Bir nesneyi yukarıdan ya da aşağıdan çekmek de tüm hissi bir anda değiştirebilir. Her açı için bu geçerli değildir; ancak denemeye değer.

Profesyonel bir fotoğrafçı olarak ekipmanlarınızı korumanız oldukça önemlidir. Bunun için fotoğraf makinesi çantası ile kameranızı hasarlara ve darbelere karşı koruyabilirsiniz. İyi bir fotoğrafçı olmak için bu hususların tümünü göz önünde bulundurmalısınız.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.